Amics dels Closos

L'Associació d'Amics dels Closos de Can Gaià es va constituir formalment al desembre de 2008 a Portocolom (Felanitx).
El seu objectiu principal és afavorir el coneixement, difusió, protecció i posada en valor del jaciment prehistòric dels Closos de Can Gaià. Així com de la resta del Patrimoni Històric i Cultural de Felanitx, amb especial atenció a les restes arqueològiques.

divendres, 18 d’agost del 2017

Receptes Sopar dels segles XVI-XVII

Divendres passat l’historiador felanitxer Onofre Vaguer va donar una lliçó magistral sobre els costums alimentaris dels mallorquins en els segles XVI i XVII. 
Ens mostrà com era l’economia agrària (que es produïa i que s’havia d’importar), com aquesta es reflectia en la vida quotidiana dels diferents estaments en què es dividia la societat d’aquelles èpoques, i com de diferent era la seva alimentació! 
En acabar, els que havien reservat taula, degustarem un sopar de receptes de l’època i molts d’ells ens felicitaren per l’encert del menú, l’acurada realització. Volem agrair especialment a “Can Ramis” per haver-nos facilitat el vi que acompanyà el sopar, així com al Bar-Restaurant Ca N’Ussola per la realització del menú.

Albergínies a la Morisca
Recepta extreta del llibre de Coch (receptari medieval català escrit del Mestre Robert de Nola).
Ingredients (per a 4 persones): 1,3 kg. d’albergínies; 100 - 150 g. de formatge d’ovella o de cabra; 500 g. de ceba; 3 l. de brou de carn; 100 g. de cansalada ibèrica; 1/2 nou moscada; 2 claus d’espècie; 1/2 sobre de safrà; 4 ous; Una mica de gingebre ratllat; Sal i Pebre.
Preparació: Bulliu les albergínies amb el brou de carn fetes a talls. Un cop cuites les escorreu bé i les barregeu amb la ceba ofegada, els ous, el formatge sec ratllat, la cansalada fregida, el safrà, el pebre, el gingebre i la nou moscada. Poseu les albergínies en una cassola prèviament untada amb mantega i espolsada amb pa ratllat. Per sobre hi tireu canyella en pols i sucre de canya. Ho coeu al forn fins que quedi pres.

Costelles de porc amb salsa nostrada
Ingredients (per a 4 persones): 1,5 kg. de costelles de porc; 4 cullerades de mostassa; 6 cullerades de mel; 1/2 copa de vinagre; Oli, Sal i Pebre.
Preparació: Enfarineu i salpebreu les costelles, poseu-les a fregir amb un raig d’oli en una paella grossa. Quan tinguin un color ben maco pels quatre costats afegiu-hi la mel, la mostassa i el vinagre. Deixeu-les que agafin una capa brillant de tot arreu sobre foc suau. Si el color es torna massa fosc, afegiu-hi una miqueta d’aigua abans no es cremi el caramel i es torni amargant. No heu de fer gaire salsa sinó una capa espessa i agredolça que envolti les costelles. Serviu-les unes a sobre les altres i acompanyeu-les amb una bona amanida verda o amb talls de poma.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada