Amics dels Closos

L'Associació d'Amics dels Closos de Can Gaià es va constituir formalment al desembre de 2008 a Portocolom (Felanitx).
El seu objectiu principal és afavorir el coneixement, difusió, protecció i posada en valor del jaciment prehistòric dels Closos de Can Gaià. Així com de la resta del Patrimoni Històric i Cultural de Felanitx, amb especial atenció a les restes arqueològiques.

dimecres, 30 d’agost del 2017

Presentació Llibre + Jornada

El proper cap de setmana (dissabte 2 de setembre), el jaciment dels Closos de Can Gaià viurà la 5a edició de la Jornada "Viu la Prehistòria", recordam que totes les activitats són gratuïtes, però que en algunes s'hi han d'inscriure prèviament. Més informació al facebook de l'Equip Closos i a la biblioteca de Portocolom.
Els Amics dels Closos hem organitzat una activitat prèvia, el divendres 1 a les 20:30h en el Jaciment dels Closos, que constarà de dues parts.
En primer lloc en Bartomeu Salvà ens presentarà la Jornada programada per l'endemà i es podran veure els vídeos promocionals que aquests dies han circulat per les xarxes socials. Després es presentarà el llibre "Del Myotragus a Cecili Metel: Un viatge per la Prehistòria de Mallorca i Menorca", de Mark Van Strydonck, amb la participació d'Antoni Puig, el seu traductor. En aquest, l'autor no tant sols presenta amb paraules planeres els coneixements científics més importants sobre la prehistòria de Mallorca sinó que esdevé una guia dels més importants jaciments de Mallorca i Menorca, amb les seves més 100 fotografies i il·lustracions. 
El jaciment comptarà amb il·luminació elèctrica, però seria convenient que els assistents portessin algun element que faci llum (piles, mòbils, ...) per poder fer amb tranquil·litat el nou tram de camí per a vianants que uneix el jaciment amb la recent reforma del carrer Vapor Santueri.


divendres, 18 d’agost del 2017

Receptes Sopar dels segles XVI-XVII

Divendres passat l’historiador felanitxer Onofre Vaguer va donar una lliçó magistral sobre els costums alimentaris dels mallorquins en els segles XVI i XVII. 
Ens mostrà com era l’economia agrària (que es produïa i que s’havia d’importar), com aquesta es reflectia en la vida quotidiana dels diferents estaments en què es dividia la societat d’aquelles èpoques, i com de diferent era la seva alimentació! 
En acabar, els que havien reservat taula, degustarem un sopar de receptes de l’època i molts d’ells ens felicitaren per l’encert del menú, l’acurada realització. Volem agrair especialment a “Can Ramis” per haver-nos facilitat el vi que acompanyà el sopar, així com al Bar-Restaurant Ca N’Ussola per la realització del menú.

Albergínies a la Morisca
Recepta extreta del llibre de Coch (receptari medieval català escrit del Mestre Robert de Nola).
Ingredients (per a 4 persones): 1,3 kg. d’albergínies; 100 - 150 g. de formatge d’ovella o de cabra; 500 g. de ceba; 3 l. de brou de carn; 100 g. de cansalada ibèrica; 1/2 nou moscada; 2 claus d’espècie; 1/2 sobre de safrà; 4 ous; Una mica de gingebre ratllat; Sal i Pebre.
Preparació: Bulliu les albergínies amb el brou de carn fetes a talls. Un cop cuites les escorreu bé i les barregeu amb la ceba ofegada, els ous, el formatge sec ratllat, la cansalada fregida, el safrà, el pebre, el gingebre i la nou moscada. Poseu les albergínies en una cassola prèviament untada amb mantega i espolsada amb pa ratllat. Per sobre hi tireu canyella en pols i sucre de canya. Ho coeu al forn fins que quedi pres.

Costelles de porc amb salsa nostrada
Ingredients (per a 4 persones): 1,5 kg. de costelles de porc; 4 cullerades de mostassa; 6 cullerades de mel; 1/2 copa de vinagre; Oli, Sal i Pebre.
Preparació: Enfarineu i salpebreu les costelles, poseu-les a fregir amb un raig d’oli en una paella grossa. Quan tinguin un color ben maco pels quatre costats afegiu-hi la mel, la mostassa i el vinagre. Deixeu-les que agafin una capa brillant de tot arreu sobre foc suau. Si el color es torna massa fosc, afegiu-hi una miqueta d’aigua abans no es cremi el caramel i es torni amargant. No heu de fer gaire salsa sinó una capa espessa i agredolça que envolti les costelles. Serviu-les unes a sobre les altres i acompanyeu-les amb una bona amanida verda o amb talls de poma.



dimecres, 2 d’agost del 2017

Conferència - Sopar, 11/08/17

Un estiu més, els Amics dels Closos organitzam una conferència – sopar temàtic sobre les diferents cultures i etapes que han viscut a aquesta Illa. Enguany ja hem arribat a l’Edat Moderna!
El proper DIVENDRES, 11 d’agost al Centre Cívic de Portocolom, hi haurà la “Nit del s. XVI”. Començarà amb una conferència amb el títol “Mallorca durant el segle XVI” a càrrec de l'historiador felanitxer Onofre Vaquer i en acabar, gaudirem del Sopar amb unes receptes d’aquella època. Així el menú consta de: 
  • Entrants: Albergínies a la Morisca
  • Plat Principal: Porc amb salsa Nostrada
  • Postres: Crema dolça
  • Begudes: Aigua i vi. 
Com sempre, per aquelles persones que presenten intoleràncies o al·lèrgies alimentàries i volen assistir a aquest sopar, podem preparar-los uns menús adaptats. Com ja és sabut, la conferència és gratuïta i oberta a tothom, mentre que el sopar s’hauran d’inscriure amb antelació. Es podran apuntar fins el dimarts dia 8 d’agost a la papereria “Puig Verd” de Felanitx (oberta tant sols en matí) i la papereria “Ca na Massot” i a la Assessoria i Gestió Pere Massutí de Portocolom, el preu serà el mateix que l’any passat 12€ per als socis i 15€ per als no socis.