Amics dels Closos
- L'Associació d'Amics dels Closos de Can Gaià es va constituir formalment al desembre de 2008 a Portocolom (Felanitx).
- El seu objectiu principal és afavorir el coneixement, difusió, protecció i posada en valor del jaciment prehistòric dels Closos de Can Gaià. Així com de la resta del Patrimoni Històric i Cultural de Felanitx, amb especial atenció a les restes arqueològiques.
dimarts, 26 de novembre del 2013
dilluns, 25 de novembre del 2013
Dol per Miquel Barceló Perelló
Felanitx, i la comunitat de les Ciències i les Lletres, està de dol. Divendres, a Portocolom, ens va deixar un dels historiadors més grans que mai han conegut les nostres illes, narrador, traductor i poeta. Un intel·lectual compromès reconegut a nivell internacional.
Miquel Pereió, conegut per ser l'"historiador d'exterminis”, estava especialitzat en Al Andalus i, de forma més concreta, en la destrucció del món islàmic a la Península. En aquest tema li dedicà mitja vida i molts treballs.
El comiat civil se celebrarà, avui dilluns dia 25 de novembre, a la Casa de Cultura a les 17:30h.
dimarts, 19 de novembre del 2013
Bartomeu Salvà, Doctor en Història
Bartomeu Salvà i Simonet (Mitjanit), codirector del projecte d’excavació i recerca dels Closos de Can Gaià i Soci d’Honor d’aquesta associació assolí el grau de Doctor en Història per la Universitat de Barcelona, el divendres 15 de novembre passat, amb la màxima qualificació possible.
A la Sala Gran de la Facultat Geografia i d'Història defensà la tesi titulada "Arqueometal·lúrgia com a reflex de l'estratificació social a les Illes Balears", amb una clara i detallada intervenció.
El tribunal en destacà la seva "exposició excel·lent", l'enorme tasca realitzada durant els anys dedicats a la consecució de la tesi, així com de la seva importància científica "marcant un punt d'inflexió, un abans i un després".
Un membre del tribunal confessà la seva "enveja i admiració" pel treball presentat, "font d'informació essencial per als propers estudis" sobre la metal·lúrgia a les Balears, ja que "obre altres portes", permetent plantejar altres preguntes o línies de recerca per als investigadors futurs. També s'alabà la tesi per "humanitzar la metal·lúrgia, contemplant aspectes més enllà de la metodologia o tecnologia", integrant el context social als objectes de coure o bronze, a l'hora que "rescata de la marginalitat determinats objectes de difícil (fins ara) interpretació".
Finalment, els membres del tribunal li insistiren en la necessitat de realitzar una tasca final en l’edició de la tesi de cara a la seva publicació. D'aquesta manera, esdevindrà una referència bàsica, no tant sols en els futurs treballs sobre l’arqueoetal·lúrgia de les balears, o en el mediterrani més proper, sinó també sobre la nostra prehistòria.
Subscriure's a:
Missatges (Atom)