Amics dels Closos

L'Associació d'Amics dels Closos de Can Gaià es va constituir formalment al desembre de 2008 a Portocolom (Felanitx).
El seu objectiu principal és afavorir el coneixement, difusió, protecció i posada en valor del jaciment prehistòric dels Closos de Can Gaià. Així com de la resta del Patrimoni Històric i Cultural de Felanitx, amb especial atenció a les restes arqueològiques.

dijous, 26 de febrer del 2009

Conferència

Aquest divendres, 27 de febrer, a les 21:00h. a la Casa de Cultura de Felanitx, l'historiador i codirector de l'excavació dels Closos de Can Gaià, Tomeu Salvà, realitzarà una conferència sota el títol "Felanitx i els felanitxers al llarg de la història".
A més de fer un breu repàs del diferents pobladors (i les seves cultures) que ha tengut Felanitx, també parlarà del que s'ha de fer (com conservar o promocionar) amb les restes que aquests ens han deixat.
Segur que la conferència i el debat posterior serà molt interessant.
Vos hi esperam a tots i a totes!

dimarts, 24 de febrer del 2009

Agressió al Sindicat

En referència al actes protagonitzats per una guarda de vàndals a l’edifici del Sindicat, aquests dies passats L’Associació d’Amics creu que ja passa d’hora de arreglar dues de les principals vergonyes, que en el terreny del patrimoni, ocorren a Felanitx. Ens referim al Sindicat i al Castell de Santueri.
Si actes com aquests no desperten un verdader sentiment de preocupació i de rebuig, llavors la nostra societat està vertaderament malalta. Segurament les agressions que pateix el Castell no són visualment tant espantoses, però són més destructives i mogudes per un desig econòmic i egoista.
Per ventura, aquesta destrucció sense sentit, ens farà d’una vegada per totes reaccionar i posar tot l’esforç possible, deixant de banda interessos partidistes, per aconseguir que les institucions entrin a gestionar i restaurar l’edifici del Sindicat i el Castell de Santueri.
Si la compra d’aquest dos indrets és prou complicada i s’han de menester molts doblers, seria hora de trobar altres solucions, per exemple amb la creació d’un consorci o d’una fundació . Amb la participació de diverses administracions, dels mateixos propietaris i d’alguna altra institució o “prohom” que vulgui destinar recursos a protegir i dignificar, d’una vegada per totes, unes de les perles del nostre patrimoni.

dilluns, 23 de febrer del 2009

Conveni de Col·laboració

L’Associació d’Amics dels Closos de Can Gaià i la Fundació Museu Cosme Bauçà, prevere han signat un conveni de col·laboració.
Ambdues entitats presenten molts interessos comuns, concretament el coneixement, difusió, protecció i posada en valor del patrimoni històric i cultural de Felanitx. Per això consideren que poden assolir de manera més satisfactòria els seus objectius si col·laboren de forma conjunta.
Aquest Conveni és de col·laboració i promoció mútua. Pretén ser una eina amb la qual es revitalitzi la Fundació Museu i proporcionar a l’Associació una sèrie d’instal·lacions a Felanitx.
El conveni implica la utilització conjunta de les instal·lacions de la Fundació Museu, el compromís d’organitzar conferències, exposicions o altres actes culturals destinats al públic en general, així com de jornades o cursos de caràcter científic per a un públic més especialitzat. A més de patrocinar publicacions, de tot tipus, tant de caràcter general com d’especialitzat.

dimecres, 11 de febrer del 2009

Concurs logotip 2

Ja s'ha constituït la comissió per elegir el logotip de l'Associació.
Aquesta es troba formada per Pere Bennàssar (biòleg i paisatgista), Xisca Veny (historiadora de l'art) i Bartomeu Pou (director del Setmanari Felanitx).
S'han rebut una dotzena de propostes, les quals seran estudiades per la comissió i divendres 27 abans de la Conferència que realitzarà el Codirector de l'excavació dels Closos de Can Gaià, l'historiador Bartomeu Salvà, s'anunciarà la proposta guanyadora.
Molta sort a tots els participants!

dimarts, 10 de febrer del 2009

Museu de Mallorca

La setmana passada el president de l'Associació va fer una visita de treball al Museu de Mallorca i es va reunir amb la direcció.
En aquesta, la directora del Museu, la senyora Joana Maria Palou, va mostrar part de les col•leccions pretalaiòtiques i talaiòtiques, i les instal•lacions del laboratori on els seus tècnics treballen amb la cura i restauració dels objectes que tenen en dipòsit.
A més, varen poder seure i debatre una bona estona sobre els problemes que la conservació i difusió del nostre matrimoni presenten. És del tot evident que el patrimoni ha estat la ventafocs de les institucions illenques, i per desgràcia ho continua essent. Un molt bon exemple són els recursos i el suport econòmic que rep el Museu de Mallorca. Les seves instal•lacions presenten evidents deficiències i tampoc li sobren unes infraestructures adequades per la investigació i difusió del patrimoni que té en dipòsit o l’escandalosa deixadesa que pateix el Castell de Santueri.
El president li expressà el seu suport per aconseguir que el Museu de Mallorca es converteixi en un referent, un museu capdavanter pel que fa a la estructura, interacció amb els visitants i a la interpretació del nostre patrimoni historicoartístic.
En la conversa també es tractarà el tema dels Closos de Can Gaià. Es comentaren els problemes en què es troben els arqueòlegs i investigadors, el futur del jaciment i de la seva excavació. A més d’explicar la raó de ser i el projecte que l’Associació d’Amics té per a Closos.
A més, es va anunciar la intenció de crear un Museu – Centre de Interpretació on es puguin exposar i estudiar tant les restes del jaciment dels Closos com les que es varen extreure de Sa Bassa Nova de Portocolom. La directora aportà la seva experiència en el tema museístic i donà una sèrie de pautes per poder engegar, amb prou garanties, el projecte del Museu dels Closos de Can Gaià.
Les dificultats per fer realitat el nostre projecte són notables, però amb la il•lusió i esforç de tots es farà realitat.