Amics dels Closos

L'Associació d'Amics dels Closos de Can Gaià es va constituir formalment al desembre de 2008 a Portocolom (Felanitx).
El seu objectiu principal és afavorir el coneixement, difusió, protecció i posada en valor del jaciment prehistòric dels Closos de Can Gaià. Així com de la resta del Patrimoni Històric i Cultural de Felanitx, amb especial atenció a les restes arqueològiques.

dilluns, 15 d’agost del 2016

Conferència - Sopar, 2016

Divendres passat, els Amics dels Closos organitzaren la seva activitat més representativa de l’estiu: la Conferència – Sopar de recreació històrica, però abans hi hagué la presentació del llibre “Rellotges de Sol de Felanitx” de Sebastià Roig i Obrador. És del tots conegut el seu esperit matemàtic i l’afició pels rellotges de sol, tant antics com moderns. Ell mateix en marca o torna a la vida rellotges vells. Un Centre Cívic ben ple fou partícip d’aquesta presentació i escoltà una conferència d’allò més interessant, per acabar gaudint de les menges medievals. 
En Sebastià Roig ens fa fer de guia, fa anys, en una volta per mostrar-nos alguns dels rellotges de Sol de La Vila, algun d’ells en ple funcionament i oferint al seu observador l’hora verdadera, l’hora solar local. Per molts, en aquell moment descobriren tot un món, un patrimoni de bellesa subtil a la vista de tothom però invisible si no s’aixeca la mirada, uns elements en perill de desaparició o deteriorament però que encara ara realitzen la seva funció i va marcant les hores en precisió. Ara, amb el llibre que es presentà, aquests rellotges tenen l’oportunitat de ser més coneguts i més estimats, de valorar l’estima i el coneixement que els seus autors (els mestres gnomonistes) abocaren en el seu disseny i construcció.
Després d’aquesta presentació, un jove historiador, en Xisco Bergas, apassionat per la Història, com bé el definí en Tomeu Salvà, especialista en l’edat mitjana, però molt involucrat en les intervencions arqueològiques en el poblat dels Rossells. Ens mostrà la vida quotidiana a la pagesia i les viles de la Part Forana de Mallorca durant els segles XIII i XIV i com elements d’aquesta han perdurat fins als nostres dies. Els assistents es pogueren veure reflectits en molts moments, trobant l’origen de molts dels elements que ens són del tot familiars. 
Finalment, els que reservaren taula, degustarem un sopar extret de receptes medievals i molts d’ells ens felicitaren per l’encert amb la tria i l’acurada realització dels plats. Des d’aquí volen transmetre aquests elogis al Forn de S’Arraval per les coques que ens feren, la coca de bledes amb formatge d’entrants i la coca de mil fulls amb crema i albercocs de les postres, així com a Ca N’Ussola pel pollastre amb “purriol” de plat principal, la recepta del qual es troba en aquest mateix blog, així com el “vi piment” que acompanyà al dolç.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada