Amics dels Closos

L'Associació d'Amics dels Closos de Can Gaià es va constituir formalment al desembre de 2008 a Portocolom (Felanitx).
El seu objectiu principal és afavorir el coneixement, difusió, protecció i posada en valor del jaciment prehistòric dels Closos de Can Gaià. Així com de la resta del Patrimoni Històric i Cultural de Felanitx, amb especial atenció a les restes arqueològiques.

dimarts, 19 de novembre de 2013

Bartomeu Salvà, Doctor en Història

Bartomeu Salvà i Simonet (Mitjanit), codirector del projecte d’excavació i recerca dels Closos de Can Gaià i Soci d’Honor d’aquesta associació assolí el grau de Doctor en Història per la Universitat de Barcelona, el divendres 15 de novembre passat, amb la màxima qualificació possible.
A la Sala Gran de la Facultat Geografia i d'Història defensà la tesi titulada "Arqueometal·lúrgia com a reflex de l'estratificació social a les Illes Balears", amb una clara i detallada intervenció.
El tribunal en destacà la seva "exposició excel·lent", l'enorme tasca realitzada durant els anys dedicats a la consecució de la tesi, així com de la seva importància científica "marcant un punt d'inflexió, un abans i un després". 
Un membre del tribunal confessà la seva "enveja i admiració" pel treball presentat, "font d'informació essencial per als propers estudis" sobre la metal·lúrgia a les Balears, ja que "obre altres portes", permetent plantejar altres preguntes o línies de recerca per als investigadors futurs. També s'alabà la tesi per "humanitzar la metal·lúrgia, contemplant aspectes més enllà de la metodologia o tecnologia", integrant el context social als objectes de coure o bronze, a l'hora que "rescata de la marginalitat determinats objectes de difícil (fins ara) interpretació". 
Finalment, els membres del tribunal li insistiren en la necessitat de realitzar una tasca final en l’edició de la tesi de cara a la seva publicació. D'aquesta manera, esdevindrà una referència bàsica, no tant sols en els futurs treballs sobre l’arqueoetal·lúrgia de les balears, o en el mediterrani més proper, sinó també sobre la nostra prehistòria.

2 comentaris: