dimarts, 28 d’octubre del 2014

Pedra foguera i Moles de molí (Cicle Patrimoni GeoIndustrial)

Els Amics dels Closos i GeoIlles presenten la tercera sessió del Cicle de Patrimoni GeoIndustrial de Felanitx. 
Aquesta serà el proper divendres, dia 31, al Saló d'Actes del Col·legi Sant Alfons (C. de Zavellà, 1), a les 20h.
L'endemà al matí (dissabte 1 de novembre) visitarem la molera de Cala Pi (Llucmajor). Concentració i sortida a la Plaça de ses Palmeres (Felanitx) a les 9:30h i a l'aparcament de la Torre de Cala Pi a les 10h.
Un dels estudiosos i màxims coneixedors d'aquest àmbit, el geòleg Xim Sánchez ens farà de guia en aquest món.
Recordem que el foguer o pedra foguera, també conegut com a sílex, va ser emprat bàsicament (en èpoques recents) a Mallorca per a l’elaboració de moles de molins i també com a material refractari per a la construcció de soleres de forns i revestiments interns de xemeneies. 
El sílex també va constituir una important indústria lítica, per a la producció de diferents estris, duran la prehistòria. 
Cala Pi, presenta una molt interessant pedrera de moles i, a més és de fàcil accés, per això ha estat triada. Allà podrem veure les característiques dels materials i explotació de les moleres des d’època andalusí (s. X-XIII) fins el s. XVIII.


dijous, 16 d’octubre del 2014

Fotografies "Terra de Gerrer"

Imatges de la Taula Rodona i la Sortida sobre la "Terra de Gerrer", una interessant activitat dins del Cicle Patrimoni GeoIndustrial. 

Feis "clic" sobre la imatge per veure'n més!

https://picasaweb.google.com/107024143699326692231/TerraDeGerrer

dimecres, 8 d’octubre del 2014

En suport a la candidatura "Menorca Talaiòtica"

Els Amics dels Closos donen suport a la candidatura "Menorca Talaiòtica"

Aquesta candidatura, recull  una selecció de jaciments arqueològics representatius de la Menorca Talaiòtica com a bé patrimonial candidat a entrar en la Llista de patrimoni mundial i per tant per ser considerat patrimoni mundial de la humanitat.

Es tracta d’un conjunt arqueològic de justificat valor universal excepcional per la seva tècnica ciclòpia, per l’autenticitat, exclusivitat, originalitat i singularitat, pel marc cronològic en què es desenvolupa i pel fet de ser testimoni únic d’una societat prehistòrica mediterrània insular passada.

http://www.menorcatalayotica.info/portal.aspx

dilluns, 6 d’octubre del 2014

Terra de Gerrer (Cicle Patrimoni GeoIndustrial)

Aquest divendres i dissabte 10 i 11 d’octubre s’ha programat la segona sessió del Cicle de Patrimoni GeoIndustrial, organitzat de manera conjunta amb GEOIlles.
Així, el divendres a les 20h, a la casa de Cultura de Felanitx, hi haurà una Taula Rodona sobre l’ofici de gerrer, de tanta tradició a la Vila, i les tasques d’extracció de l’argila i les noves tècniques de producció, amb la participació de productors i gerrers de Felanitx i moderat per Joan Mestre Ramis. 
L’endemà dissabte visitarem el clot de Son Cerdà i el que queda del Puig de Sant Nicolau. La partida serà en cotxes a la Plaça de ses Palmeres a les 9:45h
Vos hi esperam!