dimecres, 16 de desembre del 2009

Aplaçada l'excursió de Can Roig Nou

A causa del mal temps, es va d'haver de suspendre l'excursió prevista a Can Roig Nou - Son Maiol. Ara s'està estudiant de realitzar-la a finals de gener.
Anunciarem les dates el més prest possible

dimarts, 15 de desembre del 2009

Bases per al Concurs Fotogràfic

Es convoca un Concurs Fotogràfic per a les nostres excursions, Aquest Concurs inclourà les fotografies de les excursions realitzades fins a l'estiu del 2010.
Les fotografies:
  • Han d'estar enfocades al Patrimoni i es tendrà en compte la seva “mirada”, així com aspectes tècnics, estètics, etc.
  • S'Han de fer durant les excursions.
  • S’han d’entregar en format digital (correu electrònic, CD als locals habituals -Impremta Ramon Llull, Assessoria Pere Massutí, ...-) sotapseudònim i dins un sobre tancat amb el nom. Si es fa a través de correu electrònic (concurs@amicsclosos.cat) , el responsable de la seva recollida vetllarà pel mantenir l’anonimat i no podrà formar part del jurat ni participar en les seves deliberacions.
  • Es podran entregar un màxim de 12 fotografies per persona i hauran de permetre la seva difusió o la seva utilització per part de l’Associació, sempre respectant els drets d’autor.
  • El jurat serà designat per la Junta i en formaran part dos membres d’aquesta, junt amb un tècnic en fotografia i un arqueòleg – historiador.
  • Els premis o els resultats del concurs s’anunciaran duran el “sopar prehistòric”. Es valorarà el muntatge d’una exposició.

dijous, 10 de desembre del 2009

Excursió a Can Roig Nou

Aquest proper diumenge s'ha preparat una sortida, Can Roig Nou - Can Maiol.

Hi haurà dues possibles opcions, anar-hi en bicicleta o amb cotxe, per això hi ha dues convocatòries de sortida:
  • A les 9:00 reunió en l'aparcament del Pavelló "Guillem Timoner" i a les 9:15 sortida amb bicicleta.
  • A les 9:30 reunió general a l'aparcament del Pavelló "Guillem Timoner" i a les 9:45 sortida amb cotxes fins a Son Mesquida.
Volem recordar que aquesta excursió és oberta a tothom i que, com sempre, agraïm la vostra assistència. També recordar-vos que hi ha el concurs fotogràfic de les nostres sortides, així que podeu dur la càmera de fotos!

dimarts, 24 de novembre del 2009

3.000 anys de secrets

El dijous dia 3 de desembre, a les 21:00h a la Casa de Cultura de Felanitx, hi haurà una conferència sobre les troballes realitzades a la Cova del Pas a Menorca. Una Cova intacta escavada recentment per l'equip de recerca arqueològica de la UIB.

El conferenciant serà Joan Fornés, historiador i codirector de les excavacions en els Closos de Can Gaià.

Novetats en el WEB

El web dels Amics dels Closos ha incorporat dues seccions:
  • Calendari: on es poden veure les dates i les activitats que es té previst realitzar fins a l'agost del 2010.
  • Publicacions: un recull de publicacions sobre els Closos, la prehistòria de Mallorca i el patrimoni de Felanitx.

dimarts, 10 de novembre del 2009

Direcció Insular de Patrimoni Històric

El senyor Miquel Àngel Vicens, com a president i en representació d’aquesta associació, la setmana passada va fer una visita de cortesia i de treball a la Direcció Insular de Patrimoni Històric, entrevistant-se amb el seu màxim responsable, el senyor Gabriel Cerdà.
Li explicà les finalitats i els objectius de l’Associació, així com de les activitats que els Amics han realitzat durant aquest, encara no, primer any de vida. També de les activitats futures.
Durant la conversa sortí el tema de la situació actual del Castell de Santueri i de la intervenció que es durà a terme de restauració i consolidació. Li expressà la necessitat d’un control arqueològic continu i permanent d’aquesta intervenció, així com de realitzar una visita programada al Castells quan es realitzin les obres.
El director Insular s’interessà pels jardins de Sa Torre – el Calvari, així com el seu estat de protecció actual. Si es troben presents en el Catàleg de Patrimoni o de l’oportunitat perquè aquests s’hi incloguin.
Quedà palesa la bona sintonia i disposició d’aquesta Direcció Insular en col·laborar amb l’Associació d’Amics en les diverses activitats que realitza, així com establir marcs de col·laboració més concrets.
Una visita agradable i productiva, que des de l’Associació es vetllarà perquè doni els fruits esperats.

dilluns, 12 d’octubre del 2009

Sortida – excursió a Sa Mola

El proper diumenge dia 18 d’octubre s’ha previst una excursió per veure i conèixer una part dels jaciments arqueològics que es troben a sa Mola de Felanitx.

El punt de reunió serà a l’esplanada del Sindicat a les 10 del matí, i des de allà s’anirà amb cotxe fins a la carretera de Porreres (al costat de la fàbrica de pinsos) per iniciar l’excursió a peu. Es prega la màxima puntualitat.

Volem anunciar que s’ha previst realitzar, durant totes les excursions, un concurs de fotografia de temàtica general, les bases del qual s’anunciaran properament, i que en el sopar prehistòric s’entregarà un detall al o als guanyadors.

dissabte, 3 d’octubre del 2009

Fira del Pebre Bord

L'Associació serà present a la Fira del Prebe Bord d'enguany.

A més de la difusió de la nostra associació i del jaciment, hi haurà una sèrie d'activitats i la presentació del Calendari de les Activitats d'aquesta temporada. Entre les quals hi haurà la venda de camiestes.

Per tot això fem una crida a tots els Amics i simpatitzants a donar-nos una mà a l'estant. Tots aquells interessats en col·laborar haurien de posar-se en contace amb els membres de la junta per establir un horari de torns, recordam que l'estant romandrà obert el matí i l'horabaixa.

Gràcies per la vosta col·laboració.

dimarts, 18 d’agost del 2009

Més d'un centenar d'Amics!

L'Associació d'Amics dels Closos de Can Gaià està d'enhorabona, en poc més de vuit mesos d’existència de l’associació ja s’han superat el centenar d’Amics
El balanç d’aquests mesos ha estat molt positiu. La presència de públic en les diferents excursions i sortides o en la resta d’actes ha estat molt nombrós. Especialment pel que fa referència a la conferència sobre la “gastronomia en l’època de les navetes” i el posterior “Primer Sopar Prehistòric”. A més l'objectiu, per enguany, d'ajudar en la mesura de les possibilitats a l'excavació es pot donar per satisfet amb l'entrega de la Beca de Treball i Recerca "Amics dels Closos".

Socis d'Honor

S'han anomenat quatre Socis d’Honor. Aquesta distinció, concedida de manera excepcional i justificada, s’adreça a aquelles persones que s’han destacat per la defensa, protecció, coneixement o difusió del patrimoni. Així com el seu suport al Projecte Arqueològic de Closos. Els Socis d’Honor són:
  • Pere Xamena i Fiol. Historiador, investigador i divulgador de la història local i de Mallorca. És un homenatge de l’Associació a tota una vida dedicada a l’estudi.
  • Bartomeu Salvà i Simonet. Historiador, preparà i engegà el Projecte Closos i dirigeix l’excavació dels Closos de Can Gaià des de els seus inicis.
  • Cristòfol Bennàssar i Vadell. Un dels principals responsables de la conservació del jaciment en èpoques recents, la seva intervenció va impedir que es destruís una bona part del jaciment des Closos de Can Gaià abans de l’engegada del Projecte Closos. Va proporcionar una ajuda molt valuosa en les primeres campanyes arqueològiques.
  • Gabriel Català: Propietari de l’Hotel Cala Marçal. Des de els inicis de les campanyes hi ha col·laborat de forma important. L'hotel Cala Marçal dóna dinar i sopar a tots els integrants de l’excavació durant els dies de la campanya anual.

Beca "Amics dels Closos"

El passat dissabte dia 15, durant la celebració de la assemblea anual ordinària de l'associació, es va entregar la Primera Beca de Treball i Recerca “Amics dels Closos” a la senyora Lua Valenzuela i Suau.

Durant aproximadament un mes, aquesta estudiant de història ha realitat nombroses tastes de preparació de la campanya i durant la campanya ha treballat en qüestions organitzatives, logístiques i de recerca. A més de preparar part de la Conferència sobre la “gastronomia en l’època de les navetes”.

El balanç d’aquest treball ha resultat completament satisfactori per l’Equip de Closos. Ha treballat de manera responsable i constant durant tot el temps de duració de la Beca.

La nostra enhorabona.

La guanyadora de la beca agraïnt-la als assistents de l'assemblea

dimecres, 12 d’agost del 2009

Joves

Atanent a les demandes, la Junta Directiva ha decidit crear un nou Grup de Treball.
  • Joves dels Closos: Grup autòmon de l'Associació, el qual s’ha d’encarregar de proposar, preparar i coordinar els actes adreçats als joves, així com de la seva difussió. El seu responsable és n'Alejandro Gonzalez. joves@amicsclosos.cat

divendres, 7 d’agost del 2009

Assemblea General

El proper dissabte dia 15 d’agost, aprofitant la JORNADA DE OBERTES AL JACIMENT (que està prevista que comenci a les 19:00h) se celebrarà l'ASSEMBLEA ORDINÀRIA ANUAL de l'associació.
Aquesta començarà a les 21:00h en les instal·lacions de l’Escola S’Algar de Portocolom.

En la conferència, sopar prehistòric i en el propi jaciment, en la jornada, i abans de l'inici de l'Assemblea hi haurà una parada de l’Associació per fer-se soci o completar les dades dels socis.

Sopar Prehistòric

El proper diumenge dia 9 d'agost hi ha progamades tres activitats:

CONCURS DE PLATS DOLÇOS
Es podran presentar plats dolços per al SOPAR PREHISTÒRIC. Aquests han de complir els ingredients, coccions i presentacions (exposades en les bases) pròpies de l’època prehistòrica.
La inscripció es realitzarà a la llibreria CA NA MASSOT
La presentació per a la seva valoració, per part del jurat, es farà en el mateix pàrquing del Pavelló, entre les 18:30 i les 20:00h.

CONFERÈNCIA (20:00h): GASTRONOMIA A L’ÈPOCA DE LES NAVETES.
Intervenen:
Biel Servera (arqueòleg).
Lua Valenzuela (arqueòloga).
Jerònia Pont (metgessa i experta en nutrució)
Pep Pallicer (cuiner)

SOPAR PREHISTÒRIC (21:00h) – TIQUETS ESGOTATS!
S’han de dur plats, coberts i tassons.

Hi haurà la designació del Plat dolç guanyador.

diumenge, 12 de juliol del 2009

Canvi de lloc d'una Conferència!

La conferència sobre els primers resultats de les troballes arqueològiques realitzades a la Sala de Felanitx, a càrrec dels arqueòlegs Magdalena Sastre i Jaume Deià, es realitzarà el proper dimarts dia 14 davant la Biblioteca del Port (Avinguda de Cala Marçal, 15). NO a l'Escola.

Perdonau aquest canvi de darrera hora

dilluns, 6 de juliol del 2009

Converses en el Port

L'Associació vos convida a participar en les converses que preparam en la primera quinzena de juliol.

La primera serà el proper divendres, dia 10, a les 21:30 al Col·legi S'Algar. Introducció a la toponímia de les Balears: el cas de la costa de Felanitx, a càrrec del filòleg Cosme Aguiló.

La segona serà el proper dimarts, dia 14, al mateix lloc i hora. Primers Resultats sobre les troballes en la reforma de la Sala de Felanitx, a càrrec dels arqueòlegs encarregats de supervisar aquesta intervenció: Magdalena Sastre i Jaume Deià.

Vos anirem informant de les properes activitats... que són prou interessants.

dimecres, 20 de maig del 2009

Excursió als Rossells

La propera excursió s'ha programat per aquest diumenge (24 de maig).

El lloc de reunió és a la Escola de Son Negre a les 10 del matí (amb els cotxes).

Allà ens distribuirem amb els cotxes necessaris, deixant els altres aparcats (hi ha lloc). Una vegada a la finca dels Rossells ens distribuirem per veure una mica la finca, les cases i, sobre tot, el principal poblat talaiòtic de Felanitx.

Volem recordar, a tota la gent vulgui venir, que s'ha de dur calçat, roba adequada i una gorra pel sol i, si vol, una mica de menjar. MOLT IMPORTANT TAMBÉ AIGUA.

dilluns, 4 de maig del 2009

Exposició al Casal Cultural Sa Terra Bella

Na Xisca Veny ens convida a la inauguració del primer Casal Cultural a Sant Joan.

La inauguració és el proper dissabte dia 9 a les 20:30.

C. Bellavista, 51. Sant Joan (Mallorca).

El Casal Cultural "Sa Terra Bella" obre les portes amb una sèrie d'exposicions, entre les qual hi ha l'obra artística sobre el poblat naviforme de Portocolom (Closos de Can Gaià), i amb l'actuació musical de "Mermelada Jazz Fussion".

Una proposta interessant!

Conferència "Vatuadell. no tot són pedres!"


Vos convidam a la conferència que els Amics dels Closos organitzen a la Sala d'Actes de la Casa de Cultura de Felanitx el proper divendres 8 de maig a les 21:00h.

El títol és "La prehistòria de les Illes Balears. Vatuadell no tot són pedres!"

La conferència és a càrrec de David Javaloyas, arquòleg i co-director de les excavacions dels Closos.

dimecres, 18 de març del 2009

Projecte al Castell de Santurei

Pareix ésser que les pressions i denúncies reiterades, que des de aquesta associació i d’altres estaments polítics i socials, sobre l’estat deplorable del Castell de Santueri han tengut ressò i conseqüències.

La Ponència Tècnica de Patrimoni, ha valorat positivament i per unanimitat l’execució d’un projecte que preveu intervencions puntuals al Castell de Santueri.

Aquest projecte s’ha d’aprovar de forma definitiva per part de la Comissió Insular d’Urbanisme i Patrimoni Històric, a més d’establir un conveni entre el Departament de Cultura i Patrimoni i els propietaris del Castell.

Les intervencions que proposen al Consell fan referència al manteniment i a la consolidació de les runes del Castell de Santueri amb la intenció de facilitar les visites al públic.

Des d’Amics dels Closos ens alegam d’aquesta notícia i esperam que les negociacions entre el Consell i la propietat arribin a bon port.

De tota manera, també som conscients que el Castell de Santueri ha sofert agressions importants i que des de les Institucions no s’ha actuat ni amb la diligència ni amb la profunditat adequada. També s'ha de recordar que, en el passat, hi ha hagut notícies similars però que al final no s’han arribat a concretar.

dilluns, 16 de març del 2009

Jardins del Calvari - Puig des Call

La convocatòria per l’excursió al Calvari – Puig des Call va tornar a sorprendre als organitzadors, una setantena de persones es varen aplegar per pujar al Calvari.

Abans de la sortida, en Miquel Àngel Vicens donà la benvinguda als assistents i feu una breu lectura sobre els jardins que després s’aniria a veure, els paràgrafs triats varen ser del llibre ”Felanitx, entre la ironia i la recança” d’En Germà Coll. En ells es dibuixava l’aspecte d’aquests jardins en els seus anys de més esplendor, així com del caràcter que els felanitxers varen imprimir en aquests espais.

En Pere Bennàssar i en Tomeu Salvà, donaren una sèrie d’explicacions sobre l’establiment del barri de Sa Torre, l’antic itinerari hidrològic de la Vila, l’escala del Calvari, les seves estacions i els seus xiprers, de la Bella Vista i de l’Oratori, així com d’una explicació de la particular orientació del segon respecte al primer.

Na Júlia Roman (professora d’Història de l’Art a la UIB) aportà la seva visió d’especialista en aquests tipus de jardins. Els emmarcà dins el seu context històric i social, a més de fer un retrat de les semblances entre els jardins del Calvari i altres jardins situats a Ciutat, Sóller o altres petites ciutats de Mallorca.

Mentre alguns contemplaven la “bella vista” que aquest turó ofereix, d’altres baixaren a veure la Cova dels Moixons, davant la qual, en Tomeu Salvà, explicà les restes prehistòriques trobades dins ella i en les seves proximitats.

Després d’això, la gran majoria dels assistents optaren per baixar pel Carreró del Dimoni. Es pogueren veure l’estat lamentable alguns d’aquests jardins “deixats de la mà de Déu i dels seus amos”, com bé escriví en Germà Coll, així com entreveure el seu aspecte en les èpoques en què eren la nineta dels ulls d’una part del felanitxers i l’enveja dels altres.

Així mateix, es va fer palès, que s’haurien de fer les accions que calquin per tornar a recuperar aquesta part del nostre patrimoni. Molts parats es trobem esbaldregats, les casetes en pràctica ruïna i el Camí ha esdevingut molt perillós. Malgrat tot, aquests jardins es poden tornar a recuperar si tots hi posàssim de part nostra. El primer podria ser l’Ajuntament o el Consell de Mallorca, fent una actuació per arreglar els camins que arriben fins a ells i així facilitar l’arribada de la gent i dels materials necessaris per reconstruir-los.

Seguint amb el recull de curiositats felanitxeres de les nostres excursions, es va localitzar, després de més d’un intent frustrat, la mà del Dimoni en les parets exteriors de l’Oratori. Aquesta “mà” era una de les troballes més emocionants de les excursions que feien els nins i nines amb les monges, fa un bon grapat d’anys. La “mà” encara és pot reconèixer, però es troba en un evident mal estat de conservació.


dimarts, 10 de març del 2009

Excursió als Jardins del Calvari

L’associació té la intenció de realitzar una sortida – excursió per donar a conèixer un altre aspecte del nostre patrimoni més pròxim, ens referim als jardins del Calvari i al Calvari mateix.
Aquesta serà el proper diumenge 15 de març i començarà a les 10 del matí a “Sa Torre”, al costat del quarter – caserna de la Guàrdia Civil (a dalt del Passeig d’En Joan Estelrich). Continuarà amb la pujada al calvari amb les explicacions oportunes. A dalt del Calvari es podrà descansar i berenar. Llavors es podrà optar per baixar per on s’ha pujat o, pels més valents, baixar pel Carreró del Dimoni. Finalment ens tornarem trobar al punt de partida per fer la darrera explicació i per acomiadar-nos.
Volem recordar, a tota la gent vulgui venir, que s'ha de dur calçat i roba adequada i, si vol, una mica de menjar i beure.
A més, el qui es vulgui apuntar a l’Associació, o aquella que ja en forma part, però li manquen dades a donar, tingui present dur apuntat el número de compte bancari.


Grups de treball

Volem anunciar la creació d’una sèrie de comissions o grups de treball, encarregats de dinamitzar l’associació. Aquests treballaran en una determinada tasca i són:

  • Actes lúdics i promoció: S’ha d’encarregar de proposar, preparar i coordinar els actes lúdics – festius de l’Associació, així com encarregar-se de la promoció d’aquests i de la Associació. El seu responsable és en Pere Bennàssar.
  • Divulgació: S’ha d’encarregar de proposar, preparar i coordinar els actes divulgatius (conferències, excursions, taules rodones, ...). Els seus responsables són en Tomeu Pou i na Xisca Veny.
  • Grup educatiu: S’ha d’encarregar de proposar, preparar i coordinar els tallers o altres treballs per a les escoles o instituts. El responsable és en Joan Xamena.
  • Grup científic: S’ha d’encarregar de proposar, preparar i coordinar els actes de caire científic (jornades, congressos, ...). El seu responsable és en Tomeu Salvà.
Ens agradaria hi participàssiu.
Si hi voleu col·laborar intentau parlar amb els seus responsables o enviau un correu electrònic a l'Associació.

divendres, 6 de març del 2009

La lliçó de Son Espases

El Tribunal suprem ha donat un cop d’atenció a tota la classe política amb la seva sentència pel cas Son Espases.

En aquesta recalca que l’hospital va ser projectat sobre sòl rústic i pròxim a uns béns declarats d’interès cultural (BIC), la “protecció dels quals també constitueix un interès general”.

A més, diu que és un “error” considerar que “precedeix l’interès general d’una instal·lació hospitalària sobre la protecció d’un sòl qualificat com a rústic amb uns béns catalogats com d’interès cultural”, i afegeix que “aquest judici de ponderació no és correcte jurídicament”.

A part del immens problema polític que haurà de resoldre l’actual Govern, i que no volem entrar a valorar, sí que ens alegram de què des de les màximes instàncies judicials es consideri que la conservació i protecció del patrimoni ha de ser un element a tenir en compte, amb molt pes, per a les accions que l’administració vol emprendre.

Després de les moltes notícies o de fets ocorreguts en contra del patrimoni, aquesta sentència ve a donar un alè de coratge per tots aquells que traballam per a la protecció i posada en valor del nostre patrimoni.

diumenge, 1 de març del 2009

Logotip

Divendres, 27 de febrer, es va anunciar la proposta guanyadora del concurs del logotip després de la interessant conferència d'en Tomeu Salvà, que no tant sols va repassar els jaciments arqueològics de Felanitx, sinó que ens va mostrar les diferents relacions que els habitants de Felanitx tenien amb el passat, a més de desgranar detalls dels principals historiadors que han viscut o treballat a Felanitx.
Una conferència molt amena, interessant i que en Tomeu Salvà va saber explicar, el que ja havia fet amb altres ocasions, però donant-li un vessant novedós i molt atractiu. En nombrós públic assistent (amb persones vengudes expressament d'altres pobles o de Ciutat) en va gaudir de forma evident.
També es varen poder veure imatges del Castell de Santueri i de les fetes realitzades pel "presumpte" espoliador Spillman. És ben hora de reivindicar d'una vegada per totes l'adquisició, restauració i gestió d'aquesta meravella patrimonial.
Pel que fa al logotip, la proposta guanyadora va ser la que va realitzar en Bernat Ferrà.


dijous, 26 de febrer del 2009

Conferència

Aquest divendres, 27 de febrer, a les 21:00h. a la Casa de Cultura de Felanitx, l'historiador i codirector de l'excavació dels Closos de Can Gaià, Tomeu Salvà, realitzarà una conferència sota el títol "Felanitx i els felanitxers al llarg de la història".
A més de fer un breu repàs del diferents pobladors (i les seves cultures) que ha tengut Felanitx, també parlarà del que s'ha de fer (com conservar o promocionar) amb les restes que aquests ens han deixat.
Segur que la conferència i el debat posterior serà molt interessant.
Vos hi esperam a tots i a totes!

dimarts, 24 de febrer del 2009

Agressió al Sindicat

En referència al actes protagonitzats per una guarda de vàndals a l’edifici del Sindicat, aquests dies passats L’Associació d’Amics creu que ja passa d’hora de arreglar dues de les principals vergonyes, que en el terreny del patrimoni, ocorren a Felanitx. Ens referim al Sindicat i al Castell de Santueri.
Si actes com aquests no desperten un verdader sentiment de preocupació i de rebuig, llavors la nostra societat està vertaderament malalta. Segurament les agressions que pateix el Castell no són visualment tant espantoses, però són més destructives i mogudes per un desig econòmic i egoista.
Per ventura, aquesta destrucció sense sentit, ens farà d’una vegada per totes reaccionar i posar tot l’esforç possible, deixant de banda interessos partidistes, per aconseguir que les institucions entrin a gestionar i restaurar l’edifici del Sindicat i el Castell de Santueri.
Si la compra d’aquest dos indrets és prou complicada i s’han de menester molts doblers, seria hora de trobar altres solucions, per exemple amb la creació d’un consorci o d’una fundació . Amb la participació de diverses administracions, dels mateixos propietaris i d’alguna altra institució o “prohom” que vulgui destinar recursos a protegir i dignificar, d’una vegada per totes, unes de les perles del nostre patrimoni.

dilluns, 23 de febrer del 2009

Conveni de Col·laboració

L’Associació d’Amics dels Closos de Can Gaià i la Fundació Museu Cosme Bauçà, prevere han signat un conveni de col·laboració.
Ambdues entitats presenten molts interessos comuns, concretament el coneixement, difusió, protecció i posada en valor del patrimoni històric i cultural de Felanitx. Per això consideren que poden assolir de manera més satisfactòria els seus objectius si col·laboren de forma conjunta.
Aquest Conveni és de col·laboració i promoció mútua. Pretén ser una eina amb la qual es revitalitzi la Fundació Museu i proporcionar a l’Associació una sèrie d’instal·lacions a Felanitx.
El conveni implica la utilització conjunta de les instal·lacions de la Fundació Museu, el compromís d’organitzar conferències, exposicions o altres actes culturals destinats al públic en general, així com de jornades o cursos de caràcter científic per a un públic més especialitzat. A més de patrocinar publicacions, de tot tipus, tant de caràcter general com d’especialitzat.

dimecres, 11 de febrer del 2009

Concurs logotip 2

Ja s'ha constituït la comissió per elegir el logotip de l'Associació.
Aquesta es troba formada per Pere Bennàssar (biòleg i paisatgista), Xisca Veny (historiadora de l'art) i Bartomeu Pou (director del Setmanari Felanitx).
S'han rebut una dotzena de propostes, les quals seran estudiades per la comissió i divendres 27 abans de la Conferència que realitzarà el Codirector de l'excavació dels Closos de Can Gaià, l'historiador Bartomeu Salvà, s'anunciarà la proposta guanyadora.
Molta sort a tots els participants!

dimarts, 10 de febrer del 2009

Museu de Mallorca

La setmana passada el president de l'Associació va fer una visita de treball al Museu de Mallorca i es va reunir amb la direcció.
En aquesta, la directora del Museu, la senyora Joana Maria Palou, va mostrar part de les col•leccions pretalaiòtiques i talaiòtiques, i les instal•lacions del laboratori on els seus tècnics treballen amb la cura i restauració dels objectes que tenen en dipòsit.
A més, varen poder seure i debatre una bona estona sobre els problemes que la conservació i difusió del nostre matrimoni presenten. És del tot evident que el patrimoni ha estat la ventafocs de les institucions illenques, i per desgràcia ho continua essent. Un molt bon exemple són els recursos i el suport econòmic que rep el Museu de Mallorca. Les seves instal•lacions presenten evidents deficiències i tampoc li sobren unes infraestructures adequades per la investigació i difusió del patrimoni que té en dipòsit o l’escandalosa deixadesa que pateix el Castell de Santueri.
El president li expressà el seu suport per aconseguir que el Museu de Mallorca es converteixi en un referent, un museu capdavanter pel que fa a la estructura, interacció amb els visitants i a la interpretació del nostre patrimoni historicoartístic.
En la conversa també es tractarà el tema dels Closos de Can Gaià. Es comentaren els problemes en què es troben els arqueòlegs i investigadors, el futur del jaciment i de la seva excavació. A més d’explicar la raó de ser i el projecte que l’Associació d’Amics té per a Closos.
A més, es va anunciar la intenció de crear un Museu – Centre de Interpretació on es puguin exposar i estudiar tant les restes del jaciment dels Closos com les que es varen extreure de Sa Bassa Nova de Portocolom. La directora aportà la seva experiència en el tema museístic i donà una sèrie de pautes per poder engegar, amb prou garanties, el projecte del Museu dels Closos de Can Gaià.
Les dificultats per fer realitat el nostre projecte són notables, però amb la il•lusió i esforç de tots es farà realitat.

dimarts, 13 de gener del 2009

Concurs logotip

Bases per al concurs del logotip de l'Associació

L'Associació encara no té logotip, per això es va decidir convocar un concurs obert.

El logotip ens servirà d’imatge pel web, els cartells, ferratines i tot el vos podeu imaginar.

El resum de les Bases son:
  • El concurs és obert a tothom i es podran presentar més d’una proposta per autor.
  • És lliure, però es valorarà la seva relació amb el patrimoni històric.
  • El termini màxim de recollida de propostes es el dia 7 de febrer.
  • Es podran presentar les propostes a la Impremta Ramon Llull (Felanitx), A la Gestoria d’en Pere Massutí (Portocolom) i per Correu electrònic.
  • Les propostes s’han de presentar en un paper A4 (300 p/p de resolució) i s’ha de tenir en compte que s’ha de poder reduir de mida i que la impressió sigui en color o blanc i negre.
  • Les propostes originals NO han de contenir el nom de l’autor. El nom de l’autor (amb les altres dades, com direcció, correu electrònic, telèfon, ...) ha d’anar amb un altre sobre tancat adjunt al de la proposta. Si l’entrega es va per correu electrònic s’haurà de facilitar les dades de forma separada a la proposta i ja es posaran dins dels sobres corresponents.
  • El premi serà un lot de llibres relacionats amb Felanitx o la seva història.
  • El jurat serà una comissió elegida per la Junta Directiva.

Esperam la vostra participació!

dilluns, 12 de gener del 2009

Accident Barraques i Carretera Closos

Pocs dies després de celebrar la nostra primera Assemblea, no podem deixar de lamentar dos fets que han ocorregut aquests dies a Portocolom.
El primer és manifestar la nostra preocupació per les tasques de manteniment i asfaltat de la carretera dels que passa pels Closos en direcció a S’Horta. Una vegada més, s’han fet les coses sense tenir en compte que s’actua just al costat d’un jaciment. Que sapiguem no ha passat res, però podia haver passat. Es va incomplí allò que la llei obliga, és a dir, no hi va haver la preceptiva supervisió per part d’un arqueòleg de les obres.
El segon fet es més greu, la destrucció d’un patrimoni que marca el caràcter propi de Portocolom, ens referim a l’accident que patiren les barraques del Mollet d’en Pereió. Des de l’Associació volem denunciar l’estat lamentable que gran part d’aquestes barraques presenten, així com la deixadesa de les administracions per posar fil a l’agulla per intentar posar-hi remei. Volem donar un toc d’atenció a Ports de les Illes i a la Conselleria de Medi Ambient ja que és l’administració propietària i competent en aquests elements.
A més, volem recordar que la Conselleria de Medi Ambient té a les seves mans un projecte d’actuació a pràcticament la totalitat del front marítim de Portocolom. Un projecte que es troba aturat esperant que qualque responsable polític li doni sortida. Si aquest projecte es trobàs en fase d’execució aquest accident no s’hauria produït.

Excursió a Sa Mola

Èxit de convocatòria en la primera sortida de l’Associació

Sa Mola de Felanitx va ser l’espai triat per realitzar la seva primera sortida per donar a conèixer el nostre patrimoni històric. El temps acompanyà i acudiren a la sortida unes 70 persones. Tot un èxit! 
En l’excursió es van poder veure una part de d’immens tresor històric, etnològic i natural que és Sa Mola i rebre unes molt bones explicacions del historiador Tomeu Salvà i del biòleg Pere Bennàssar. Es varen visitar les coves funeràries de l’època de les navetes i dels talaiots per després veure les murades del poblat talaiòtic de Sa Mola i el seu interessat sistema de recollida i conducció d’aigua.
Pel que es va poder sentir, es tracta de dos elements únics en la Mallorca antiga. La murada comptava amb un fossat que li donava un element de protecció més. La recollida d’aigua es realitzava a través d’un complex, i molt ben estructurat, sistema hidràulic per guardar l’aigua beure i, segurament, per alimentar d’aigua uns tallers o obradors per adobar pell. 
Al final de la volta es va visitar una fantàstica i molt fotogènica pedrera de marès i el “hotel de los viejos” de l’antic camí de Sa Mola. Un pedrís on les persones d’una certa edat anaven a badar o a xerrar, a recés del vent, però escalfats pel sol. 
Fes "clic" sobre la imatge per veure'n més!

Amics dels Closos

Neix la Asociació d'Amics dels Closos de Can Gaià

La finalitat d’aquesta Associació és la de contribuir, en la mesura de les seves possibilitats, al coneixement, la difusió, i, sobre tot, posar en valor els Closos de Can Gaià, així com la resta de patrimoni històric de Felanitx.
Malgrat la denominació de Amics del Closos de Can Gaià, seria absurd pensar que aquesta Associació tant sols tendrà ulls per Closos, volem tot el patrimoni històric i cultural de Felanitx tengui el respecte i la consideració que es mereix.
La tasca de l’Associació, pel que fa als Closos, és la d’ajudar, de fer feina, de donar aquest el nou impuls que s’ha de menester. Principalment emmarcats en tres grans aspectes:
  1. Alliberar de determinada feina als investigadors. Hi ha una feina administrativa, logística o, fins i tot de difusió que cal que la facin ells. No han de destinar el poc temps que tenen a determinades tasques d’organització dels voluntaris, conferències o exposicions, o perdre el temps darrere administracions. Podem de organitzar o promoure sortides, visites i excursions de temàtica arqueològica per la gent. A part tallers per nins i adults.
  2. Compra dels terrenys. De les, aproximadament, 3,5 quarterades d’extensió del Jaciment, tant sols un quartó és de titularitat pública. En primer lloc cal la compra de ls terrenys de tot el jaciment això implicaria la protecció definitiva del jaciment i facilitaria molt la tasca dels arqueòlegs i investigadors
  3. Centre de Interpretació. Per posar en valor i per difondre el jaciment és necessari un centre d’interpretació. On hi hagi una persona, o més, que treballi amb el material extret i l’expliqui. On les escoles puguin veure els treballs i els resultats de les investigacions, puguin saber com vivien a l’època de les navetes. Que ben poca cosa se’n coneix! On turistes o la gent interessada pugui visitar i veure el jaciment.